Postřehy ze života a věci k zamyšlení a povzbuzení

"Nová smlouva v mé krvi"

5. 4. 2015 23:16
Rubrika: k zamyšlení | Štítky: Velikonoce , eucharistie

Když Ježíš slavil Pesach se svými učedníky a při tom slavení se dostal až k bodu, kdy vzal do ruky třetí kalich (kalich spásy), který pozvedl a provedl požehnání, tak řekl něco navíc, co se při tomto obřadu vůbec neříká - učedníci si toho museli být vědomi, neboť Pesach byl součástí jejich života a každý rok ho slavili.

Ježíš pronesl slova: "Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá". Tato fráze vůbec nebývá součástí Pesachu, nýbrž je součástí jiné události, která musela být i jeho židovským učedníkům důvěrně známá" - zasnoubení.

V židovské kultuře, když snoubenec chtěl žádat o ruku své vyvolené, tak musel nejdříve jít za jejím otcem a vyjednat cenu za ni. Nebyla to cena za to, že ji "kupuje", ale cena za vyjádření "ztráty" její rodině. A taková cena bývala velmi vysoká - např. v hodnotě nového domu.

Když se snoubenec se svým budoucím tchánem domluvili na ceně, tak následoval zvláštní rituál. Budoucí tchán vzal víno, nalil jej do kalichu a podal svému budoucímu zeťovi. Ten jej uchopil, pozvedl a pronesl: "Tento kalich je nová smlouva v krvi, která se za tebe prolévá." Jinými slovy: "Miluji tě, dávám ti svůj život, vezmeš si mě?" A pak ho podal své snoubenkyni.

Ona se mohla rozhodnout, buď kalich převezme a zase mu jej vrátí a řekne - ne, nebo nic neřekne a napije se z něj, čímž říká - přijímám tvou nabídku a na oplátku i já ti dávám svůj život.

Zobrazeno 801×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz