Postřehy ze života a věci k zamyšlení a povzbuzení

Rybí láska

4. 9. 2017 20:24
Rubrika: k zamyšlení

Rabbi Dr. Abraham Twerski

- "Mladíku, proč jíš tu rybu?"

- Mladík odpovídá: "Protože miluji ryby."

- "Aha, ty miluješ ryby... proto jsi ji vytáhl z vody, zabil a usmažil...? Neříkej mi, že miluješ ryby, ty miluješ sebe. A jelikož ryba ti velmi chutná, proto jsi ji vytáhl z vody, zabil a usmažil..."

 

Spousta toho, co se vydává za lásku, je vlastně jenom rybí láska.

Mladý pár se zamiluje - mladý muž a mladá dívka se do sebe zamilují. Co to znamená? To znamená, že on uviděl v téhle dívce někoho, kdo by mu mohl naplnit veškeré jeho fyzické a emocioníální potřeby a ona zahlédla v tomto mladíkovi někoho, o kom by mohla napsat, že je to láska. Ale každý z nich vidí jen své potřeby. To není láska pro druhého. Druhý se stává nástrojem pro mé uspokojení. Tolik věcí, které se nazývají láskou, jsou vlastně rybí láskou.

Láska není o tom, co získám, ale co daruji. Jeden etik rabi Dessler řekl: "Lidé dělají velkou chybu v uvažování, že DÁVÁM TĚM, KTERÉ MILUJI, protože skutečná odpověď je, že MILUJI TY, KTERÝM DÁVÁM."

A jeho pointa je, že když já ti něco dám, tak jsem investoval do tebe kousek sebe. Jelikož sebeláska je dána automaticky, každý miluje totiž sám sebe, tak ta část mě se stane kouskem i v tobě. V tobě je pak kousek mě, kterého miluji. Takže opravdová láska je láska dávání, ne láska přijímaní.

 

Zobrazeno 1596×

Komentáře

Krakonos-drak

Díky za článek budu muset , hlouběji rozjímat nad významem slov DÁVÁM TĚM, KTERÉ MILUJI, protože skutečná odpověď je, že MILUJI TY, KTERÝM DÁVÁM." A dále
A jeho pointa je, že když já ti něco dám, tak jsem investoval do tebe kousek sebe. Jelikož sebeláska je dána automaticky, každý miluje totiž sám sebe, tak ta část mě se stane kouskem i v tobě. V tobě je pak kousek mě, kterého miluji. Takže opravdová láska je láska dávání, ne láska přijímaní.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz